Ante Čagalj

Ante Čagalj (1954.), hrvatski gitarist i gitaristički pedagog, profesor je gitare i pročelnik Gitarističkog odjela Glazbenog učilišta Elly Bašić u Zagrebu.
Nakon studija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i postdiplomskog studija na Academia Benedetto Marcello u Veneciji svoj umjetničko-pedagoški rad usmjerava na rad s učenicima i studentima u cilju oživljavanja i promoviranja klasične gitare u Hrvatskoj i inozemstvu. Radeći kao viši predavač na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, kao profesor gitare, komorne glazbe i metodike inicirao je otvaranje studija gitare na područnim odjelima u Splitu i Osijeku.

Odgojio je naraštaje mladih gitarista koji su nastavili školovanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, Hochschule für Musik u Augsburgu, Universität für Musik und darstellende Kunst i Konservatorim u Beču, Royal Academy u Londonu i Royal Academy of Scotland u Glasgowu.
Njegovi učenici su osvajali nagrade na svim važnim natjecanjima u zemlji i inozemstvu kao solisti i komorni glazbenici. Među njima treba izdvojiti Roberta Belinića, prvog gitaristu– laureata u povijesti natjecanja Young Concert Artist u SAD-u i Zagrebački gitaristički kvartet, profesionalni ansambl zavidne koncertne karijere u zemlji i inozemstvu.

Svoju pedagošku aktivnost upotpunio je organizacijom koncerata, smotri, natjecanja, seminara, osnivanjem i vodjenjem komornih ansambla i gitarističkog orkestra. Piše obrade kompozicija domaćih i svjetskih autora za gitaru solo, komorne ansamble i gitaristički orkestar.

Na poticaj Ante Čaglja hrvatski kompozitori pišu djela za gitaru solo i komorne ansamble. Ivo Josipović, Adalbert Marković, Miroslav Miletić, Andjelko Klobučar, Vlado Sunko, Tomislav Uhlik, Sanda Majurec, Krešimir Seletković, Ivan Josip Skender, kompozitori starije, srednje i mladje generacije pisali su tim povodom djela za Zagrebački gitarisitički kvartet i posvetili ih ansamblu.

1989.g.osnovao je Festival Dani gitare na kojem se svake godine u svibnju okupljaju gitaristi svih profila – učenici, studenti, pedagozi, renomirani solisti i ansambli.
Svoje znanje i iskustvo dijeli na seminarima u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Italiji… Od 1992. godine vodi ljetni seminar na Medjunarodnoj ljetnoj akademiji Uzmah, danas Ljetnoj školi gitare u Starom gradu na otoku Hvaru te Zimsku školu gitare na Glazbenom učilištu Elly Bašić u Zagrebu.

Sudjeluje u radu ocjenjivačkih sudova na natjecanjima u Hrvatskoj i Italiji, u izradi nastavnih planova i programa, objavljuje radove u stručnim časopisima.

Za svoj rad dobio je brojne nagrade i priznanja, izmedju ostalih i godišnju nagradu Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga te državnu nagradu Ivan Filipović koju dodjeljuje Ministarstvo za prosvjetu RH.

Izdvojeno
  • Zanimanje:

    Profesor gitare
  • Sudjeluje na:

    Žiri, Masterclass, Orkestar ZGF-a

© Zagreb Guitar Festival 2017 · All Rights Reserved · Web by MR