O Zagrebu

Zagreb je glavni grad Republike Hrvatske, i najveći grad u Hrvatskoj po broju stanovnika. Grad Zagreb je izrastao iz Gradeca i Kaptola, dva naselja na susjednim brdima, Gradeca koji čine jezgru današnjeg Zagreba. njegovo povijesno središte. S obzirom na svoju povijest i značaj, Zagreb je bogat spomenicima i arhitekturom. Centar je okružen sa sjeverne strane rezidencijalnim četvrtima s višom razinom stanovanja, a s juga bivšim radničkim četvrtima koje proživljavaju snažnu reurbanizaciju. Izgledom i uređenjem, Zagreb je tipičan srednjoeuropski grad.

Zagreb je najveće kulturno središte Hrvatske. U gradu se nalazi više ustanova koje tradicionalno imaju velik prestiž. U glazbi je to Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog, u svijetu kazališta, baleta i opere Hrvatsko narodno kazalište, a među knjižnicama Nacionalna i sveučilišna knjižnica. Među brojnim kvalitetnim muzejima i galerijama, po kulturnom odjeku izložaba možda se najviše ističu Klovićevi dvori.

Zagreb je mjesto održavanja više festivala sa svjetskim značenjem, kao što su:

Zagreb je domaćin i značajnih filmskih festivala:

Od glazbenih festivala, tu je

  • Zagrebfest, jedna od najstarijih manifestacija hrvatske pop glazbe,
  • Festival avangardne glazbe Muzički biennale Zagreb
  • te Festival Zagrebačke filharmonije.

Od 1996. na ulicama središta Zagreba održava se i

  • međunarodni multimedijalni festival uličnih zabavljača Cest is d’Best,
  • a 2014. ovom impresivnom nizu pridružio se i Zagreb Guitar Festival.

 

Više o Zagrebu, smještaju, znamenitostima i zanimljivostima pogledajte na stranicama Turističke zajednice grada Zagreba: www.zagreb-touristinfo.hr

© Zagreb Guitar Festival 2017 · All Rights Reserved · Web by MR