Pepe Romero

Pepe Romero drugi je sin Celedonia Romera. Rođen je u Malagi u Španjolskoj 1944. godine. Pepe je prvi puta kročio na koncertnu pozornicu u dobi od samo 7 godina u kazalištu Lope De Vega u Sevilli.

Danas, nakon 50 godina još uvijek zadivljuje i oduševljava publiku širom svijeta. Kroz to vrijeme izveo je na tisuće koncerata, ponajviše sa Romero Quartetom. Može se reći da je radio sa svim dirigentima sadašnjice iz cijeloga svijeta, a iza sebe ima više od 60 snimljenih izvedbi. Od toga je bitno izdvojiti 20 izvedbi koje je snimio s Academy St. Martin in the Fields. Pepe Romero premijerno je izveo djela jednih od najboljih kompozitora 20. i 21. stoljeća, a neki od njih su : Joaquin Rodrigo, Federico Moreno Torroba , Lorenzo Palomo, Paul Chihara, Enrique Diemecke, Ernesto Cordero i mnogi drugi. Treba istaknuti da je Pepe Romero bio uključen u istraživanje starih djela Fernanda Sora, Mauro Giuliania,Ferdinanda Carullia i mnogih drugih.

Godine 2004. imenovan je za uvaženog umjetnika u rezidenciji na Thornton School of Music u sklopu sveučilišta u južnoj Kaliforniji. Romero ima počasni doktorat iz glazbe na Sveučilištu Victoria, British Columbia. U lipnju 1996. godine dobio je “Premio Andalucía de la Musica”, najveće priznanje koje zemlja iz koje potječe dodjeljuje za doprinos umjetnosti. Osim toga, Njegovo Veličanstvo, kralj Juan Carlos I Španjolski, proglasio je Pepea i njegovu braću vitezovima Reda “Isabel la Católica“.

Izdvojeno
  • Sudjeluje u:

    KONCERTI

© Zagreb Guitar Festival 2017 · All Rights Reserved · Web by MR