ZGF okupit će najbolje svjetske gitariste

Od 26. ožujka do 1. travnja, Zagreb će postati svjetska prijestolnica klasične gitare. Trenutno najpoznatiji, najpopularniji i najutjecajniji gitaristi će nastupiti u ZGF All Stars koncertima. Uživajte u glazbi najboljih svjetskih gitarista na ZGF2017. Ponosni smo, da vam možemo predstaviti naše All Stars gitariste:

JOHN SCOFIELD: Grammy nagrađivana legenda jazz gitare John Scofield ima utjecaj na jazz glazbu od kasnih 70-ih godina prošlog stoljeća sve do danas. Stvaratelj vrlo prepoznatljivog zvuka i stilske raznolikosti, Scofield je vrhunski jazz improvizator čija se glazba uglavnom može svrstati negdje između post-bopa, funka koji pleše na granici s jazzom i R&B-a. Svirao je i snimao s mnogim jazz legendama kao što su Tony Williams, Jim Hall, Ron Carter, Herbie Hancock, Joe Henderson, Dave Holland i Terumasa Hino. Uz to što oko 200 dana godišnje provede putujući po svijetu održavajući turneje sa svojim grupama, također je pridruženi profesor glazbe na Sveučilištu u New Yorku.

 

 

PEPE ROMERO: Pepe Romero ambasador je klasične gitare. Nastupao je u Bijeloj kući, u Vatikanu za papu Ivana Pavla II, za princa Charlesa, princa od Walesa, španjolskog kralja Juana Carlosa i kraljicu Sofiju te kraljicu Nizozemske Beatrice. Bio je poseban gost na festivalima u Salzburgu, Izraelu, Schleswig-Holsteinu, Tanglewoodu, Menuhin festivalu, Osaki, Granadi, Istanbulu, Raviniji, Garden Statu, Hollywood Bowlu, Blossomu, Wolf Trapu, i Saratogi, među ostalim. Jedan je od voditelja majstorskih radionica na # ZGF2017.

 

VICENTE AMIGO: Također dobitnik nagrade Grammy, ‘Wunderkind’  flamenco gitare i nasljednik velikog Paco de Lucie,  Vicente Amigo izgradio je međunarodni ugled zahvaljujući nastupima s Camarón de la Isla, vjerojatno najvažnijim pjevačem u modernoj flamenco povijesti, ali i s umjetnicima kao što su John McLaughlin i Al Di Meola, brazilskim pjevačem i tekstopiscem Miltonom Nascimentom i španjolskom pop zvijezdom Alejandrom Sanzom. Osvojio je nekoliko flamenco gitarističkih nagrada te se pojavio na Leyendas de la Guitarra („Legende gitare“), međunarodnoj manifestaciji koja se održava u Španjolskoj i koja je poslužila kao pretpremijera za Sevilla Expo 1992, na kojoj je bio predstavljen Paco de Lucia, odlučujuća figura u modernoj flamenco gitarističkoj glazbi.

 

ANA VIDOVIĆ: Ana Vidović jedna je od najmlađih virtuoza na gitari u svijetu. Vidović je osvojila impresivan broj nagrada i pobjedila na mnogim međunarodnim natjecanjima diljem svijeta. Neke od njih su prve nagrade na Albert Augustina međunarodnom natjecanju u Bathu u Engleskoj, zatim Fernando Sor natjecanje u Rimu i natjecanje Francisco Tarrege u Benicasimu u Španjolskoj. Ostale glavne nagrade uključuju natjecanje Eurovizije za mlade umjetnike, Mauro Giuliani natjecanje u Italiji, Printemps de la Guitare u Belgiji te Međunarodna audicija mladih koncertnih umjetnika u New Yorku.

 

DUŠAN BOGDANOVIĆ: Dušan Bogdanović je američki skladatelj i klasični gitarist srpskih korjena. Istraživao je glazbene izričaje koji se u njegovom stilu manifestiraju i danas – svojevrsna sinteza klasične, jazz i etno glazbe. Rano u svojoj karijeri, dobio je prvu nagradu na Ženevskom natjecanja i održao visoko cijenjeni debi recital u Carnegie Hallu 1977. Predavao je na Sveučilištu u Južnoj Kaliforniji i Konzervatoriju u San Franciscu, a trenutno je profesor na Haute École de Musique de Genève. Njegove izvedbene aktivnosti, kao i one u studiju, uključuju rad s komornim sastavima različitih stilskih usmjerenja: De Falle gitarski trio; čembalo i gitara duo s Elaine Comparone; te jazz suradnja s Anthony Cox, Charlie Haden, Milčo Leviev, Jamesa Newtona, Arto Tuncbayaci i drugima.

 

Za detaljan raspored koncerata kliknite ovdje.

 

 

 

 

 

 

Izdvojena Slika
Tagovi vijesti

© Zagreb Guitar Festival 2017 · All Rights Reserved · Web by MR