Povodom obilježavanja Svjetskog dana starijih koji se obilježava 1.10. udruga Zdravi i lijepi u suradnji s Zagreb Guitar Festivalom organiziraju nagradni foto natječaj na temu glazbe i zdravlja pod nazivom „Glazba: ogledalo osjećaja“. Cilj foto natječaja je osobama svih dobi ukazati na poveznicu između glazbe, zdravlja i osjećaja i na način kojim umjetnost može doprinijeti zdravlju.

Gotovo svaka je osoba doživjela je blagodati sviranja ili slušanja muzike. Glazba može poboljšati raspoloženje i doprinijeti osjećaju ugode. No, i znanstveno je dokazano da glazba ima i pozitivan utjecaj zdravlje – Sviranje i slušanje muzike doprinosi i mentalnom i tjelesnom zdravlju.

Kako? Sviranje i slušanje glazbe ublažava bol, smanjuje osjećaj anksioznosti, povećava razinu hormona koji pozitivno utječu na raspoloženje i u liječenju depresije, glazba djeluje opuštajuće, smanjuje razinu hormona stresa, potiče i motivira na tjelesnu aktivnost, pozitivno utječe na srčanožilni sustav, pomaže u liječenju brojnih stanja, pozitivno utječe na naš imunološki sustav.

Stoga pozivamo zainteresirane građane svih dobi na sudjelovanje u nagradnom foto natječaju „Glazba: Ogledalo osjećaja“.

Ovaj nagradni natječaj provodi se u cilju podsjećanja o dobrobitima glazbe na ljudsko zdravlje te poticanja uživanja u glazbi. Želimo podsjetiti na koristi koje glazba može pružiti u očuvanju i unapređenju zdravlja i postizanju ili očuvanju dobrog osjećaja, mentalnog zdravlja i smanjenja stresa, uključujući u razdoblju epidemije bolesti COVID-19, i drugih sličnih situacija koje mijenjaju naše uobičajene životne aktivnosti.

Želimo uključiti sve zainteresirane da na originalan i kreativan način prikažu svoje viđenje utjecaja glazbe na zdravlje i pošalju nam svoje fotografije s motivom na temu „Osjeti glazbu“. Autori najboljih deset fotografija bit će nagrađeni glazbenim CD-om koji će osigurati Zagreb Guitar Festival.

Natječaj se provodi u dvije kategorije:
1. radovi odraslih (korisnici domova za starije i sve ostale zainteresirane punoljetne osobe)
2. radovi učenika osnovnih i srednjih škola

Natječaj provodi udruga Zdravi i lijepi u suradnji sa Zagreb Guitar Festivalom, a financira se kroz sredstva dodjeljena za projekte Grada Zagreba za udruge u 2021..

Kako sudjelovati u natječaju?
Fotografiju u formatu JPG potrebno je poslati na adresu elektroničke pošte zdravi.lijepi@gmail.com. Nagradni foto natječaj traje 31. listopada 2021. godine i samo fotografije pristigle do toga dana u 12 sati će se uzimati za odabir.

Detaljni pravilnik pročitaj OVDJE.